12 Kasım 2008 Çarşamba

----ORGANİK TARIM SORULARI VE CEVAPLARI

- Organik tarım ile ilgili daha fazla bilgiyi nasıl edinebilirim?

Organik tarım uygulamaları, yönetmelikler ve başka konular ile ilgili daha fazla bilgiyi ICEA web sayfasından edinebileceğiniz gibi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı sitesinden de güncel bu konuda bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca Türkiye de şu anda faal olan derneklerden (ETO - Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği), (Orgüder - Organik Üreticiler Derneği) ve üniversitelerden (Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü) daha teknik ve detaylı bilgilere ulaşmanızda mümkündür.

10.Haziran.2005 tarih ve 25841Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış olan 'Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik' edinmek için tıklayınız.

01.12.2004 tarih ve 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu yüklemek için tıklayınız.

Ülkemizde ve dünyadaki yönetmelik ve standartlar hakkında daha fazla bilgi almak için ekli dokümanı inceleyebilirsiniz. Yönetmelik ve Standartlar

- Organik Tarım nedir ve başlamak için ilk etapta ne yapmak gerekir?

Organik tarım, sağlıklı gıdalar üretmek ve doğanın dengesini bozmamak amacıyla bitkisel ve hayvansal üretimin uygun ekolojilerde, kültürel tedbirler, biyolojik mücadele ve doğal gübreleme yoluyla gerçekleştirilen tarımdır. Organik, ekolojik veya biyolojik tarım 1980'li yıllarda dünyada başlayan ekolojik dengenin bozulması ve sağlıklı ve güvenilir gıdalara daha fazla talep edilmesi ile oluşmuş bir tarım modelidir.Belli bir tüketici kitlesi olup bu tarım modeline inanan üreticilerden gelen kontrollü ve sertifikalı ürünleri tercih etmektedirler. Organik tarım gönüllük esasına dayanmakta olup mevcut diğer tarım modellerine rakip değildir. Organik tarıma başlayacak bir üretici öncelikle bu konuda yeterli bilgiye sahip olmalı ve elindeki üretim alanın gerek çevre, gerek üretmeyi planladığı ürünle uygunluğuna karar vermelidir. Üretime geçmeden önce pazar araştırması yapması tavsiye edilir. Organik tarıma başlamaya karar veren kişi veya firma Türkiye'de Tarım ve Köyişleri Bakanlığından çalışma izni almış, EN45011 akreditasyonuna ve yönelmeyi planladığınız ülkenin geçerli akreditasyonuna sahip olan bir kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna başvurmalıdır.

- Arazimde hangi ürünü üretmeliyim ve nasıl pazarlayabilirim?

Arazinizde üretmeyi planladığınız veya olan üretimin organik pazar açısından değerlendirmesinde üretimin toprak, klima, çevre gibi ekolojik kriterlere uygunluğunu, hastalık ve zararlılarla mücadele de organik tarım metodlarıyla mücadele edebileceğinize ve ekonomik bir verim elde edebileceğinize ait kriterlere bakmalısınız. Varolan organik üretim büyük bir oranda yurtdışına ihracat edilmekte olup uzun ömürlü ürünler (kuru üzüm, kuru ncir, fındık bakliyat, zeytinyağı) olduğu gibi iç piyasada değerlendirme durumunda ise günlük tüketilen gıda ürünlerinin (yaş meyve ve sebze gibi) pazar bulunması durumunda düşünülmesi gerekir. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşları yönetmelikler dahilinde üreticilere danışmanlık yapmaması gerektiği gibi ticari faaliyetlerinizden de uzak kalmalıdır. ICEA olarak biz ürünlerinizin pazarlama olasıklarını araştırmada sizlere bu konuda ticari olarak üretimini yapan, işleyen, pazarlayan ve ihraç eden firmalara yönelmenizi tavsiye ederiz. Bu kişi ve müteşebbislere İhracatçılar Birliğinden, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı web sayfasından ve diğer kurumlardan alacağınız bilgilerle ulaşabilirsiniz.

- Organik tarıma başlamada kontrol ve sertifikasyon prosedürü nedir?

Organik tarıma başlamak için belirlediğiniz kriterler doğrultusunda yetkili bir kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna başvurmanız, talep ettiğimiz bilgi ve dokumanları sunmanız gereklidir. Bu bilgi ve dokumanlar arazinize ait bilgiler (tapu, arazi haritası), yetiştiriciliğe ait bilgiler (son yıla ait yaptığınız tüm zirai uygulamaları ve üretime ait detaylı bilgi), kişi bilgileri (nufüs cuzdanı fotokopisi), işletme bilgileri (işletmenizin üretimine ait bilgiler, üretim izinleri, adres) ve iletişim bilgileridir (tel, fax, email vb). Bu başvurunuz sonrası hazırlanan fiyat teklifi ve anlaşmanın imzalanması sonrası organik üretiminiz kontrol ve sertifikasyon işlemlerine başlar.

Organik tarımda kontrol nedir, nasıl yapılır gibi daha çok bilgiye sahip olmak için ekli dokümanı inceleyebilirsiniz. Organik Tarımda Kontrol

Organik tarımda sertifkasyon nedir, tipleri süreç gibi konularda daha çok bilgiye sahip olmak için ekli dokümanı inceleyebilirsiniz. Organik Tarımda Sertifikasyon

- Organik üretimin esasları ve süreç

Organik tarım metotlarıyla yapacağınız üretimde çevre yani bulaşma (kontaminasyon) risklerine dikkat etmelisiniz. Ülkemizdeki arazi yapılarının küçük olması sebebiyle komşularınızın yapacağı uygulamalardan ve yogun trafiğin olduğu ana karayolları gibi sanayii kuruluşlarından etkilenme riskini analiz etmelisiniz. Toprak verimliliği organik tarımda esas olup yapacağınız toprak işleme cinsine ve sayısına dikkat etmelisiniz. Uygulayacağınız toprak iyileştiriciler ve hastalık ve zararlılarla mücadele kullanabileceğiniz materyaller yönetmelik içindeki eklerde belirtilmiş olup listede bulunmaması durumunda kullanımı yasak demektir. Organik tarım metotlarıyla üretim için mutlaka üniversite veya uzman kişilerden gerekirse başlangıcında teknik bilgileri danışmanlığı almanızı öneririz.

Organik tarıma başladığınız yıl elde edeceğiniz ürünü organik olarak pazara sunacağınızı düşünmemelisiniz. Zira tek yıllık bitkilerde (sebze ve tahıl gibi) 2 yıl çok yıllık bitkilerde ise 3 yıl geçiş uygulanmaktadır. Arazinizin bakirliği ve önceki yıllarda yaptığınız uygulamaların ispatı durumunda bu süreç kısaltılabilse de aynı yıl sertifikalanması sözkonusu değildir. Ancak dağdan yabani olarak toplanan ve hiçbir kültürel işleme tabi olmayan ürünler için istisna söz konusu olup bunların incelenmesi durumunda yabani - doğal toplama ürünü olarak organik sertifikayı aynı yıl içerisinde kazanabilir.

- Organik Tarımda kontrol ve sertifikasyon maliyeti ne kadardır?

Kontrol ve sertifikasyon bir hizmet olup sizlere net fiyatlar verilmesi anında pek mümkün değildir. Zira yıl sonunda tüm kontrol ve sertifikasyon süreci tamamlandığında farklı fiyatlarda karşınıza çıkabilir. Fiyat değişkenliğindeki sebepler: Kontrol edilecek birimin uzaklığı, buna istinaden seyahat ve konaklama giderleri, birimin alanı ve sayısı, analiz ücretleri, sertifikasyon tipi gibi kriterlerdir. Çok çiftçili proje (kooperatif) veya büyük üretim alanlarında birim alana veya üretimdeki toplama göre bu maliyet düşmekte olup bireysel çalışmalar yerine grup çiftçi olarak bu çalışmalarda yer almanız tavsiye edilir.

- Organik ve konvensiyonel ürünler arasındaki fiyat farkı nedir?

Bu konuda kesin rakamlar verilemez. Ürünün özelliği, marketlere ve ülkelere göre fiyat farkları farklılık göstermektedir.

Hiç yorum yok: