12 Kasım 2008 Çarşamba

---ORGANİK-EKOLOJİK-BİYOLOJİK TARIM NEDİR?

ORGANİK-EKOLOJİK-BİYOLOJİK TARIM NEDİR?

Ekolojik Tarım , sağlıklı gıdalar üretmek, doğanın dengesini bozmamak amacıyla bitkisel ve hayvansal üretimin uygun ekolojilerde, kültürel tedbirler , biyolojik mücadele ve doğal gübreleme yoluyla gerçekleştirilmesi öneren, üretimde sadece miktar artışını değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şekli olarak tanımlanabilir.

yeşil devrim

Dünya nüfusunun hızla artması ve beraberindeki teknolojik gelişmeler insanları tarımsal üretimde birim alanda en kısa sürede mümkün olan en fazla verimi elde etmeye yöneltmiştir. Bitkileri ve hayvanları hızla büyütmek, zararlı böcekleri öldürmek ve hastalıkları önlemek için sentetik kimyasal ilaçlar bol miktarda ve her sene daha fazla arttırılarak kullanılmaya başlanmıştır. Tarımdaki değişim, teknolojinin ve sanayinin gelişimi ile hız kazanmıştır. Özellikle hızlı nüfus artışı ile birlikte 1960-70’li yıllarda tarımda yeşil devrim adı verilen değişim başlatılmıştır. Bu amaçla değişimde sadece verim artışı hedeflenmiş, sentetik kimyasal tarım ilaçları ve mineral gübrelerin kullanımı artmıştır.
Yeşil devrim; Toprak, hava ve su kirliliği, biyolojik çeşitliliğin yok olması, toprakların çoraklaşması, üretimin marjinal topraklara kayması,
y üzey ve yer altı su kaynaklarının kıtlaşması ve kirlenmesi, iklimsel değişiklikler, küresel Isınma, gibi sonuçlar doğurdu.

organik tarıma geçiş sebeplerı

Konvansiyonel tarımda girdi maliyetlerinin artmasına rağmen verimin düşmesi,
Aile ve gelecek nesillerin sağlığı ile ilgili endişeler,
Hormonlu ve genleriyle oynanmış ürünlerin albenili fakat lezzetsiz olması ayrıca kullanımı ile ilgili sağlığımızı kötü etkileyecek sonuçlar doğurması,
Son 30 - 40 yılda gelinen noktada, kimyasal ilaçlar vb. kullanılarak yapılan tarımın sürüdürülebilir olmadığının görülmesi,

sertifika

Sertifikalı ürün, ekimden hasada kadar geçen sürede sertifika vermeye yetkili bağımsız bir kuruluşça, önceden sıkı bir şekilde tespit edilmiş üniform standartlara göre kontrol altında üretimi sağlanmış ürün demektir. Sertifikalandırma, bu iş için eğitilmiş personel tarafından periyodik aralıklarla yapılan kontrolle gerek çiftçi ve gerekse daha sonraki aşamalarda ürünü işleyen kişilerin belli standartlara uyması sonucunda yapılır.

Hiç yorum yok: